Tuzla Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi

Aydınlı-KOSB Mah. Aromatik Cad No:74 Tuzla / İstanbul

info@ovalieloksal.com

+90 216 583 00 43
+90 532 767 40 55

Eloksal

Hizmetlerimiz

MIL STD Standartları

MIL-A-8625 (ELOKSAL)

Normal Eloksal | 10-25 Micron

 

Boyasız

 

Boyasız

 
Sert Eloksal | 25-70 Micron

Boyasız

 

Boyasız

 

MIL-C-5541 veya
MIL DTL-5541(ALODİN)

Hexavalent Krom İçerikli Banyoda | (Ovalı'da Mevcut Olan)
Hexavalent Krom İçeriksiz Banyoda

Korozyona Karşı Azami Koruma, Boyalı veya Boyasız

Düşük Elektrik Direncinin Gerektiği Durumlar İçin Korozyona Karşı Normal Korumalı

İletişim

Adres: Tuzla Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi Aydınlı-KOSB Mah. Aromatik Cad No:74 Tuzla / İstanbul – TÜRKİYE

Telefon: +90 216 583 00 43
Telefon: +90 532 767 40 55
E-Mail: info@ovalieloksal.com
E-Mail: satis@ovalieloksal.com
E-Mail: kalite@ovalieloksal.com

Eloksal Nedir?
Alüminyum Eloksal, İşlemler ve Bilmeniz Gereken Detaylar

Eloksal: Metal Parçalar İçin Dayanıklı Yüzey Kaplama

Eloksal, özel metal parçalarınızı korozyona karşı korumak, çizilmeye karşı direnç göstermek ve estetik kaliteyi artırmak için kullanılan bir tür yüzey kaplamasıdır. Metal parçalar için mevcut olan en dayanıklı yüzey kaplamalarından biridir. Eloksallı alüminyum, birçok farklı endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bugün, eloksalın neden bu kadar popüler ve kritik olduğunu göstermeye yardımcı olacak alüminyum eloksal, süreçler ve ayrıntılara bir göz atalım.

Eloksalın Kullanım Alanları

  • Mimari: Alüminyum eloksal, çatıların, dış yüzey panellerinin, pencere çerçevelerinin ve daha fazlasının yapısal kararlılığını ve dayanıklılığını artırmak için kullanılır.
  • Otomotiv: Açıkta kalan alüminyum parçaları korumak için alüminyum eloksal kullanılır.
  • Elektronik: MP3 çalarlar, kameralar ve daha fazlası gibi günlük hayatımızda gördüğümüz bazı ürünler için, dış dökümlerin mukavemetini artırmak için alüminyum eloksal kullanılır.
  • Yiyecek ve İçecek: Tencereler, tavalar ve diğer pişirme gereçleri ve mutfak eşyaları alüminyum eloksaldan faydalanır.
  • Endüstriyel İmalat: Anodize alüminyum, konveyörler, elektrolitik kapasitörler, teraziler ve daha fazlası gibi tesis ekipmanlarında kullanılır.

Eloksal İşlemi Nedir?

Eloksal, metalin yüzeyini dayanıklı, korozyona dayanıklı, dekoratif ve anodik oksit kaplamaya dönüştüren elektrokimyasal bir işlemdir. Eloksal, metal yüzeyindeki doğal oksit tabakasının kalınlığını artırır. Metal parçalar, bir elektrolitik hücrenin anot elektrotunu oluşturur, bu nedenle işleme anotlama denir. Eloksal, korozyona ve aşınmaya karşı direnci artırır. Astar ve yapıştırıcılar için daha iyi yapışma sağlar. Anodik filmler birçok efekt için kullanılır. Örneğin, boyayı emebilen kalın gözenekli bordür ile kozmetik efekt ve yansıyan ışık dalgası girişim efektleri ekleyen şeffaf bordür ile kozmetik efekt. Anodik filmler genellikle alüminyum alaşımlarını korumak için uygulanır. Eloksal işlemi titanyum, çinko, magnezyum, niyobyum, zirkonyum, hafniyum ve tantal için mevcuttur. Eloksal, yüzeyin mikroskobik dokusunu ve metalin kristal yapısını değiştirir. Kalın bir kaplama normalde gözeneklidir. Bu nedenle, korozyon direnci elde etmek için genellikle bir sızdırmazlık işlemine ihtiyaç duyulur. Eloksallı alüminyum yüzey, alüminyumdan daha serttir ancak düşük ila orta düzeyde aşınma direncine sahiptir ve bu, kalınlık artırılarak veya sızdırmazlık maddeleri uygulanarak geliştirilebilir. Anodik filmler çoğu boya ve metal kaplama türünden daha güçlüdür. TEAM Rapid’de, metal parçaların işlevselliğini ve görünümünü geliştirmek için anotlanmış alüminyumumuzu kullanabilirsiniz. Eloksal, çok çeşitli malzemeler üzerinde yapılabilir. Bugün eloksallı alüminyumdan bahsedeceğiz. İşte alüminyum eloksal hakkında bilmeniz gerekenler.

Alüminyum Eloksal Nedir?

Alüminyum eloksal, elektrokimyasal bir pasivasyon işlemidir. Bir alüminyum substratın yüzey tabakası, bir alüminyum oksit tabakasına dönüştürülür. Alüminyum üzerinde genellikle düzensiz olan doğal bir oksit tabakası vardır. İnce oksit tabakası zayıf koruma sağlar. Asidik bir elektrolitik banyoda elektrik yükünün uygulama kontrolü, dayanıklılığı, aşınma direncini ve korozyon direncini artıran düzenli ve düzgün bir katman oluşturur. Ayrıca anodik katman, renk ve yağlayıcılar gibi işlevsel malzemeleri dahil etmek için ikincil işleme için kullanılabilir. Eloksallı alüminyum kullanılan birçok süreç ve standart vardır. En yaygın olanı savunma, havacılık ve otomotiv endüstrilerinde kullanılmaktadır.

Standartlar

  • MIL-A-8625: En sık atıfta bulunulan anotlama özelliğidir. MIL-A-8625, alüminyum anotlamayı Tip I olarak tanımlar– Kromik asit anotlama, Tip II – Sülfürik asit anotlama ve Tip III – Sülfürik asit sert anotlama.

Eloksal İşlemi Nasıl Yapılır?

Eloksal için alüminyum hazırlarken, yüzeyin temizlendiğinden ve durulandığından emin olun. Ve sonra sülfürik asit gibi bir elektrolitik solüsyon banyosuna koyun. Eloksal alüminyum işlemi nasıl çalışır? İşlem devam ederken, alüminyum içinden pozitif bir elektrik yükü gönderilir ve elektrolit içindeki plakalara negatif bir yük uygulanır. Elektrolit nasıl elektriksel olarak iletken bir çözeltidir? Anot yapmak için alüminyuma pozitif bir elektrik yükü uygulanır. Elektrolit içinde asılı duran plakalara negatif yük uygulanır. Devredeki elektrik, negatif plakalara çekilmek üzere pozitif iyonlar oluşturur. Devredeki elektrik, negatif plakalara çekilmek üzere pozitif iyonlar oluşturur. Ve negatif iyonlar pozitif anoda akın eder.

Genellikle alüminyum eloksal işlemi şu şekildedir:

  1. Elektrolitik Çözelti Banyosu Kurulumu: Bu, boyalarla artırılacak veya artırılmayacaktır.
  2. Metal Daldırma: Alüminyum gibi metal elektrolitik çözeltiye daldırılır.
  3. Doğru Akım Uygulaması: Metal daldırıldığında, oksijen ve hidrojeni serbest bırakmak için elektrolitik çözeltiden bir doğru akım geçirilir.
  4. Oksit Birikmesi: İşlem gerçekleştiğinde, oksijen metalin yüzeyinde reaksiyona girer. Hidrojen yüzeyinde katot olarak hareket ettiğinde anot görevi görür. Bu reaksiyon, alüminyum oksit birikmesi olarak gerçekleşir.

Eloksal Alüminyumda Bariyer Katmanları

Elektrokimyasal reaksiyon, fazla pozitif iyonlar kaçtığı için alüminyum yüzeyinde gözeneklerin oluşmasına neden olur. Yüzeydeki alüminyum, negatif yüklü O2 iyonları ile birleşerek alüminyum oksit oluşturur. Bu, daha fazla kimyasal reaksiyona karşı savunma yapan bariyer tabakasıdır. Gözenekler, alt tabakanın daha derinlerine nüfuz etmeye devam edecektir. Sert olmayan kaplamalar için derinlik 10 mikrondan fazla olabilir. Bu seviye bittiğinde renklendirmeye gerek yok ise işlem durdurulur ve su ile durulanarak yüzey kapatılabilir. Kimyasal saldırılara dayanıklı ve çizilmeye dayanıklı sert ve doğal alüminyum oksit kaplamaya sahip olacaksınız.

Sert Eloksal

Sert eloksal, Tip III olarak da adlandırılır. Bu yöntem aynı zamanda sülfürik asit kullanır ve daha kalın bir anodize tabaka oluşturur. Sert eloksal, renklendirme için uygundur ve zor ortamlarda daha fazla korozyon koruması ve aşınma direnci sağlar. El anotlama daha fazla zaman gerektirir ve daha pahalıdır, ancak üstün sonuçlar yaratır.

Alüminyumun Korozyon Koruması

Alüminyum paslanmamasına rağmen oksijen varlığında bozulabilir. Oksijen reaktiftir. Alüminyum parçalar atmosfere maruz kaldığında yüzeyde korozyona karşı koruyan bir alüminyum oksit tabakası oluşur. Alüminyum saf su ve havadan daha fazlasına dayanır. Asit yağmuru ve tuzlu su, eloksallı alüminyumun yüzeylerindeki zayıflıklardan yararlanabilir.

Renkli Alüminyum Eloksal

Eloksallama söz konusu olduğunda renkli alüminyuma olan ihtiyaç artmaktadır. Yüzeye kazınmış gözenekler, renk tonlarını veya pigmentleri uygulamak için idealdir. Pigment boş gözenekleri yüzeye kadar doldurur. Anodize renkler dayanıklıdır. Renkler derine indiği için yüzeyden renk kazınamaz. Sadece alt tabakanın taşlanmasıyla çıkarılabilir.

Eloksallı Alüminyumun Metalik Parlaklığı

Eloksallı alüminyuma renk kattıktan sonra karakteristik metalik bir görünüme kavuşur. Tek tip elektrokimyasal aşındırmadan kaynaklanır; pürüzlü bir yüzey geride kalır. Gözenekler daha derin olduğunda yüzey daha pürüzlü ve renkler daha dayanıklıdır. Yüzey parçalarına çarpan ışık, renklendirici ve kısmen de renksiz metal ile etkileşime girer.

Diğer Malzemeler de Eloksal Yapılabilir

Eloksal, magnezyum, titanyum ve iletken plastikler gibi diğer malzemelerle çalışabilir. Eloksal işlemi pahalı değildir, güvenilir ve dayanıklıdır. Eloksal işlemi, güzel olması ve hava koşullarının etkilerine karşı dayanıklı olması nedeniyle mimari donanımlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Titanyum

Takı ve diğer dekoratif ürün endüstrisinde, alüminyum eloksal, ürünleri geliştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Eloksallı titanyum, sert olduğu ve düşük alerjik tepkiye neden olduğu için artan alyanslarla birlikte kullanılır.

Tantal

Eloksallı tantal, kapasitörler ve dekoratif yapmak için kullanılır. Tantal, geniş bir renk yelpazesi sergilemek için manipüle edilebilir veya anodize edilebilir. Eloksal voltajı ve sıcaklığı değiştirilerek film kalınlığı kontrol edilebilir. Normalde anodize edilmiş tantal filmin kalınlığı volt başına 18 ila 23 angstrom arasında değişir.

Niyobyum

Eloksallı niyobyum dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Eloksallı niyobyum, hatıra paraları ve mücevherlerin bir unsurudur. Anodize niyobyum, tantala benzer şekilde çok çeşitli renk ve film kalınlığında olabilir.

Çinko

Alternatif yöntemlerle çinko hizmetleri. Çinko genellikle anodize edilmez. Ancak anodize edildiğinde, sert ve korozyona dayanıklı zeytin yeşili çinko elde etmek için Uluslararası Kurşun Çinko Organizasyonu tarafından işlem başlatılır.

Magnezyum

Magnezyum oldukça düzenli bir temel anodize malzemedir. Üreticiler magnezyumu yağ, mum ve diğer benzer malzemelerle yalıtır. Eloksallı magnezyum, astar boya olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tüm Parçayı Eloksal Yaptırmak İmkansız Mı?

Eloksal, bir parçanın bir dizi kimyasal banyoya daldırılmasını talep eder. Parçalar, tankın dibine düşmelerini önlemek için asılmalıdır. Tutma aparatı parçalara temas ettiğinde eloksal kimyasalları doğru çalışmayacaktır. Bu nedenle, asmak için kullanılabilecek kısımda bir yer tasarlamak daha iyidir.

Alüminyum Eloksal Ne Fayda Sağlar?

Eloksal alüminyum işlemi, geniş bir uygulama yelpazesi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, anodize edilmiş alüminyum parçaları uçak, tüketim malları, spor ekipmanları, elektronik ve daha fazlasında bulabilirsiniz. Eloksallı alüminyum parçalar dayanıklı ve serttir. Eloksallı alüminyum parçalar aşınmaya dayanıklı ve korozyona dayanıklı olduğundan zorlu ortamlara yerleştirilmeye uygundur. Ayrıca metal ürünlere ısı yalıtımı sağlar. Eloksallı alüminyum işlemi, metal parçaların ham parçalardan daha uzun süre dayanmasını sağlar. Kaplama, boya ve tozlardan daha incedir. Eloksallı alüminyum parçalar çevre dostu bir yüzeye sahiptir, geri dönüştürülebilir. Boyama ve toz boya ile karşılaştırıldığında, son işlem tekniği ekonomiktir.

Eloksallı Parçaların Tasarımı

Bir parçayı anotlamak istediğinizde, uygulamanın bir takım faktörlerini düşünmeniz gerekir. Örneğin, istenen filmin kalınlığı, sertliği ve rengi. Bu faktörlere göre, ayrıntılara, çözelti bileşimine, elektrolit konsantrasyonuna, çözelti sıcaklığına, asitliğine ve akım voltajına karar verebilirsiniz. Daha sert ve kalın filmler istiyorsanız, daha yüksek voltajlar ve daha düşük sıcaklıklarla birlikte daha zayıf çözümler kullanmanız gerekir. Daha ince ve daha yumuşak filmler istiyorsanız, daha düşük voltajlar ve daha yüksek sıcaklıklarla birleştirilmiş daha güçlü bir çözüm kullanacaksınız.

Eloksal İşlemi için Makineler

Malzemeleri anodize etmek için üreticilerin farklı bir sisteme ihtiyacı vardır. Burada TEAM Rapid’de müşterilerimize anotlama kitleri sunuyoruz, anotlama doğrultucuları ve anotlama doğrultucu kontrolörlerini içeren anotlama ekipmanı kullanıyoruz.

  1. Eloksal Doğrultucular: Anotlama redresörleri AC’yi DC’ye dönüştürür. Bu doğru akım, korozyona dayanıklı parçaları anodize etmek için kullanılır.
  2. Eloksal Doğrultucu Kontrol Cihazı: Eloksal doğrultucu kontrolörleri, eloksal işlemlerinin manipülasyonuna izin verir. Eloksal doğrultucu kontrolörleri, CNC teknolojisi ve bilgisayar programlama ile eşleştirilir. Bunlarla, hassas katmanlama ve renklerle anotlanmış parçalar oluşturulabilir.

Benzer Süreçler

Ovalı Eloksal’da, anodize alüminyum projelerini gerçekleştirmek için kromik asit anotlama (Tip I), sülfürik asit anotlama (Tip II) ve sülfürik asit sert kaplama (sert kaplama) anotlama veya sert anotlama (Tip III) kullanıyoruz.

Bu en eski ve en çok kullanılan eloksal işlemidir. Bu işlem sırasında, reaktif bir metal, kromik asit kullanılan bir elektrolitik işlemle eşleştirilir. Anotlama, işlenmekte olan ve bir elektrolitik çözeltiye daldırılan metale oksijen üreten bir anot eklenmesiyle başlatılır. Anot oksijen oluşturduğu ve bir oksit filmi oluşturduğu için akımın voltajı artar. Tip I anotlama için harikadır. Alüminyumun kalınlığı sadece 0,02 ila 0,04 mil azaltılır, bu da diğer tiplerle mümkün olan azaltma oranlarından daha azdır. Tip I çevreye zararlıdır.

Tip II ve III

Tip II ve tip III, başka bir aşındırıcı solüsyon, bir sülfürik asit solüsyonu kullanır. Bu çözelti kükürt dioksitten oluşan bir asittir ve yoğun ve yağlıdır. Tip II ve tip III prosesler benzerdir ancak performans sıcaklığı ve akım yoğunluğu farklıdır. Parlak daldırma anotlama, tip II anotlamanın dikkate değer bir alt tipidir.

Parlak Daldırma Eloksal

Alüminyumun bir parlaklık seviyesine kadar parlatılması gerekiyorsa, bu işlem kullanılır. Parlak daldırma eloksal en iyi ham alüminyum üzerinde çalışır.

Tip III

Tip III alüminyum anotlama, daha düşük sıcaklıklarda ve daha yüksek elektrik akımı yoğunluğunda gerçekleştirilir. Anodik büyümeyi arttırır ve daha sert yüzeyler oluşturur. Tip I, II ve III sadece alüminyum ve alüminyum alaşımlarına uygulanabilir. Alüminyum olmayan metalleri eloksallamanız gerekiyorsa, TEAM Rapid'de kromat dönüştürme kaplama, şeffaf eloksal, renkli eloksal, siyah eloksal, titanyum eloksal ve diğer özel eloksal işlemleri kullanılabilir.

Temizleme Eloksal

Şeffaf eloksal, yaygın olarak kullanılan eloksal kaplama türüdür. Bu işlem sırasında sülfürik asit ve sonunda sıcak su contası kullanılır. Şeffaf anotlama genellikle otomotiv uygulamaları için kullanılır.

Renkli Eloksal

Renkli eloksal estetik uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu işlem genellikle bir parçanın ilk anotlanması ve sızdırmaz hale getirilmesinden sonra kullanılır . Sarı, beyaz ve siyah renkleri elde etmek için metalik tuzlar veya organik boyalar kullanılır.

Organik Eloksal

Organik asitler kullanıldığında organik anotlama kullanılır. TEAM Rapid'de, bu asitler akımın alüminyumu alışılmadık bir saldırganlıkla işlemesine neden olacağından, bu işlemi çok dikkatli bir şekilde uyguluyoruz. Bu tedavi çukurlaşmaya veya yara izine neden olur.

 
aselsanlogo
bmclogo
roketsanlogo
TAIlogo
THYTEKNIKlogo
MKELogo1
Ovalı Yüzey İşlemleri San. Tic. Ltd. Şti.
1970’ten beri piyasada olup, 2016 yılından itibaren sert eloksal kaplama hizmeti sunmaktadır. Tuzla Kimyacılar Organize Sanayi bölgesinde 1500m²’lik alanda faaliyet gösteren firma, Savunma Sanayi, Makina İmalat, Gıda Sanayi, Havacılık Uzay Sanayi ve Elektrik-Elektronik Sanayi için normal ve sert eloksal, alodin ve enjeksiyon alüminyum eloksal kaplama hizmetleri vermektedir.

İletişim

Adres: Tuzla Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi Aydınlı-KOSB Mah. Aromatik Cad No:74
Tuzla / İstanbul – TÜRKİYE

Telefon: +90 216 583 00 43
Telefon: +90 532 767 40 55
E-Mail: info@ovalieloksal.com
E-Mail: satis@ovalieloksal.com
E-Mail: kalite@ovalieloksal.com

© 2024 Ovalı Yüzey İşlemleri San. Tic. Ltd. Şti. 

cvtklc