Eloksal Kaplama;
İlgili Şartnameler
*Ovalı Eloksal Müşteri talebi üzerine farklı şartnamelere uygun olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Uygun Alt Malzeme
Alüminyum
Alüminyum Alaşımları
Teknik
Korozyon dayanımı
Yalıtkan yüzey
Yüzey sertliği ve aşınma direnci
Boya altı yapışma performansı
Dekoratif görünüm
Üretim tarafından bakıldığında öncelikle eloksallı alüminyum profillerin Qualanod kalite belgesine sahip üreticiler tarafından üretilmiş olması şartını aramalıyız.
Eloksal ön işlemleri;
Eloksal önişlemleri sırasıyla mekanik ve kimyasal önişlemlerdir ve istenen yüzey görünümüne göre değişiklik gösterir. Mat bir görünüm isteniyorsa satinaj mekanik önişlemi uygulanır. Bu yönteme göre paslanmaz çelikten fırçalar ile ekstrüzyon çizgileri yok edilir ve fırçaların oluşturduğu kendine has bir satin yüzey tekstürü profile hakim olur. Parlak bir görünüm isteniyor ise polisaj önişlemi uygulanır. Buna göre sıvı yada katı bir cila ile profiller parlatılır.
DIN 17611’de eloksal önişlemleri ve renk seçimleri için standart isimlendirmelere gidilmiştir. Buna göre E0, E1, E2, E3, E4, E5 ve E6 önişlemleri EV1, EV2, EV3 ve EV6 da renk seçimini belirtmek üzere E6EV1 dediğimizde E6 (Kimyasal matlaştırma) önişlemi sonrasında EV1 (Natürel Renk) istendiği anlamına gelir. EURAS (European Association of Anodising Companies) Avrupa Eloksalcılar Birliği’nin isimlendirmesinde ise C0, C31, C32, C33, C34 ve C35 isimlendirmeleri kullanılır.
E0 yağ alma ve oksidasyon
E1 zımparalama
E2 fırçalama
E3 mekanik polisaj
E4 zımparalama + fırçalama
E5 zımparalama + polisaj
E6 kimyasal matlaştırma
Renk notasyonları
EV1 natürel renk
EV2 gümüş
EV3 altın sarısı
EV6 siyah
EURAS renk notasyonları
C0 natürel eloksal rengi
C31 çok açık bronz rengi
C32 açık bronz
C33 bronz
C34 koyu bronz
C35 siyah
C36
Eloksal prosesi;
Eloksal prosesi elektrokimyasal bir işlemdir. Buna göre alüminyum profil asitli bir elektrolit içine anot olarak daldırılır. Banyoda bulunan katotlarla anot davranışındaki profiller arasında doğru akım geçirilir ve bu yöntemle alüminyum profil yüzeyinde alüminyum oksit esaslı koruyucu 5-30 mikron arasında bir oksit tabakası oluşturulur.
Eloksal tabakası kaç mikron olmalı?
Bu konuda aşağıdaki grafikten fikir alalım. 25 µm (mikron, mikrometre) kalınlığında eloksal kaplamanın hava şartlarına göre 0.07 ila 0.50 µm/yıl kadar erozyona uğradığını görmekteyiz.
Bu da şu demek oluyor ki 25 µm kalınlığındaki eloksal tabakasının dayanma süresi 40 yıl, kötü hava şartlarında 30 yıl civarındadır. Yukarıdaki grafik EAA (European Aluminium Association) tarafından yayınlanan TALAT (Training in Aluminium Application Technologies) bilgi notlarından alınmıştır.
DIN 17611’e göre mimari amaçla kullanılan eloksallı profillerde 20 mikronmetre eloksal tabakası olması istenir. İngiliz standardına (BS) göre ise 25 mikronmetre olması istenir.
Adres: Tuzla Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi Aydınlı-KOSB Mah. Aromatik Cad No:74
Tuzla / İstanbul – TÜRKİYE
Telefon: +90 216 583 00 43
Telefon: +90 532 767 40 55
E-Mail: info@ovalieloksal.com
E-Mail: satis@ovalieloksal.com
E-Mail: kalite@ovalieloksal.com
© 2024 Ovalı Yüzey İşlemleri San. Tic. Ltd. Şti.
cvtklc